luni, 30 septembrie 2013

Clasa a V-a, un nou inceput

Intrarea in clasa a V-a coincide cu debutul pubertatii, iar copilul trece printr-o serie de transformari legate atat de scoala cat si de comportament si starea lui fizica si psihica. Copilul lasat singur in fata schimbarilor prin care trece devine nesigur pe el, impulsiv si foarte influentabil. Este foarte important sa stim ce se intampla cu copilul si mai ales cum il putem ajuta.


Ce se schimba in viata copilului?

1. Scoala
Din clasa a V-a locul invatatorului este luat de diriginte si profesori. Daca pana acum la catedra era un invatator apropiat de copii, care ii cunostea si care era impreuna cu ei tot timpul cat erau la scoala, acum, aproape la fiecare ora copilul invata cu alt profesor. El trebuie sa se adapteze din mers la stiluri de predare diferite. In plus, locul manualelor din clasele I-IV pline de imagini, exemple si jocuri este luat de manuale mai putin colorate, cu texte lungi si multe exercitii. Testele si lucrarile de control sunt mai dese, iar pentru copil cantitatea de informatii este mai mare. Studiile arata ca la majoritatea copiilor, rezultatele scolare in primul semestru din clasa a V-a sunt in scadere din cauza dificultatilor de adaptare la noile cerinte.

2. Trairile afective
Viata afectiva a copilului se diversifica. El incepe sa cunoasca sentimentul dragostei, nevoia de a avea prieteni de varsta lui, de a petrece timp cu ei. Apar sentimente de admiratie, invidie, suspiciune, teama si frustrare.

Competitia cu ceilalti atat la scoala cat si in grupul de prieteni cauzeaza o instabilitate emotionala, copilul trecand repede de la veselie la izolare. In momentul in care este criticat, copilul devine defensiv.

Copilul este deschis la discutii, insa numai daca simte ca este inteles si ajutat. La pubertate, copilul se inchide in el in momentul in care este judecat sau blamat pentru actiunile lui.

La aceasta varsta se formeaza constiinta de sine. In functie de grup, el considera ca face parte din categoria elevilor buni, mediocri sau slabi.

Relatia cu parintii poate deveni tensionata din cauza nevoii copilului de a se opune regulilor adultilor. Insa, desi copilul tinde sa fie independent, simte nevoia de ocrotire si afectiune din partea parintilor.

3. Comportamentul
De cele mai multe ori la pubertate copilul este nepoliticos si considera formalitatile si politetea ca fiind absurde. Comportamentul lui fata de adulti este puternic influentat de cei din grup, copilul imitand o mare parte din ce vede la prieteni.

Comportamentul copilului devine contradictoriu pentru ca apare o discrepanta intre cum este tratat de adulti si responsabilitatile care i se dau. Pe de o parte i se spune ca este copil si pe de alta parte la scoala trebuie sa acumuleze un volum mare de informatii, sa isi faca temele, iar timpul care ii ramane pentru joc se reduce tot mai mult.

4. Transformari biologice
Sensibilitatea auditiva creste, iar copilul simte nevoia sa asculte muzica foarte tare.

Sensibilitatea vizuala creste la 13 ani de 2-3 ori fata de varsta de 10 ani. Spre exemplu, dupa este intrebat ce a vazut la un tablou, copilul va da foarte multe detalii si va da semnificatie in functie de propriile lui trairi.

Experienta perceptiva: copilul devine tot mai mult interesat de tot ce il inconjoara.

Vocabularul este din ce in ce mai bogat, debitul verbal al copilului ajungand pana la 60-120 de cuvinte pe minut, fata de 60-90 cat era in scoala primara.

Ce sa faci ca parinte:
Arata-i ca noile materii pot fi interesante. Spre exemplu, la istorie l-ar ajuta mult daca ati vedea un film despre un eveniment istoric (Mihai Viteazul, Troia etc.)

Incurajeaza-l atunci cand face lucuri bune, indiferent ca este vorba de joc, teme sau activitati cu prietenii.

Lasa-l sa ia decizii singur in unele cazuri, incurajandu-l insa sa de gandeasca bine inainte de a lua o hotarare.

Stabileste cu el limite si invata sa ii spui “nu” fara a da inapoi. De fiecare data insa explica-i motivele pentru care raspunsul este negativ.

Ce sa nu faci ca parinte:
Nu-ti certa copilul din cauza notelor, ci incearca sa-l ajuti sa depaseasca aceasta problema, fara a-l complexa.

Evita comparatiile cu colegii de clasa sau cu alti copii. Nu vei reusi decat sa-l faci sa-si piarda increderea in sine si sa nu se mai mobilizeze sa faca nimic.

Nu-l pedepsi fara motiv sau fara sa fi stabilit inainte reguli. Copilul devine confuz atunci cand este pedepsit fara sa constientizeze care este motivul.

Nu-l certa in public. La gimnaziu copilul incepe sa aiba constiinta de sine si sa aiba un statut. Este foarte preocupat de imaginea sa in societate.

Recomandarile tale:
Fiul sau fiica ta este la gimnaziu? Ce alte recomandari ai pentru o adaptare mai usoara a copilului la noile situatii cu care se va intalni la aceasta varsta?


                                                                                                               sursa: suntparinte.ro

duminică, 29 septembrie 2013

Let’s Do It, Romania!
















Va multumim ca ati participat la
curatenia nationala de pe 28 septembrie.
Datorita voua, Romania este acum mult mai curata.
We Did It!

marți, 24 septembrie 2013

IMPORTANT

Pentru protejarea datelor de contact ale fiecarui copil si parinte va rugam sa va inscrieti pe grupul Clasei V-B la adresa:

Group home page: http://groups.yahoo.com/group/clsvb
Group email address: clsvb@yahoogroups.com


Va multumesc!

Colectivul Clasei a V-a B

Adamosi Robert Andrei
Barbu Maria - Diana
Baliban Arcadius - Andrei
Bejan Claudiu
Capitanu Marta
Ciobanu Sofia
Coltea David Stefan
Craciunescu Robert Lucian
Cutaru Ioan Bogdan
Daia Cosmin Mihai
Divile Madalina
Grecea Paula Valentina
Grumezea Denisa Giorgiana
Ivascu Andrei Iulian
Kadar Andreea
Konya Maximilian Alexandru
Milea Maria
Molnar Ioana Anamaria
Nistor Alis Florina
Popa Claudia
Popescu Vlad Mihai
Predescu Raoul Marian
Pricope Maria
Robu Eduard Gabriel
Urdea Talida


Diriginte: Dna Rodica Matei